top of page

Om beatesol

Trangen til å skape har jeg levd med hele livet. Da jeg skulle velge karrierevei på midten av syttitallet, hadde jeg ikke tiltro til at dette var noe jeg kunne leve av. Skapertrangen har imidlertid, i 40 år, levd ved siden av studier og jobb som psykiatrisk sykepleier, familieterapeut, pedagog, coach/veileder og leder og rådgiver.

Uttrykkene har variert opp gjennom årene, og jeg har vært innom det meste av tekstilt formuttrykk og deltatt i mange ulike kurs underveis. På et tidspunkt, da trangen ble for stor, hadde jeg også et sidesprang fra den trygge karrierevei, med et års vevutdanning.

I 2005 gikk jeg mitt første skinnfellkurs. Ei hel uke på Holmen gård med Britt Solheim som lærer. For en lykke! Jeg forelsket meg i dette fantastiske materialet og sydde en stor fell av fem store pelssauskinn.

Da jeg kom tilbake til Bergen ble skinnarbeidet liggende ei stund, og da jeg skulle ta det opp igjen oppdaget jeg at det var litt vanskelig å klare seg på egenhånd. Plutselig var jeg usikker på både sømmer og knuter. Etter hvert gjorde jeg flere forsøk på å komme i kontakt med andre som drev med skinnsøm i regionen, uten å lykkes. Jeg meldte meg derfor på et nytt kurs i skinnfellsøm. Denne gang hos Kjersti Børilden, en utrolig dyktig håndverker som driver Huldrefellen ytterst ute i havgapet.

Fra da av har hver ledig stund blitt brukt til skinnsøm. Store og små feller til bryllup og andre små og store begivenheter, skinnposer til barn, voggefeller og sitteunderlag.

Etter hvert trengte jeg litt inspirasjon for å knekke koden til småsøm og meldte meg på kurs hos Ruth Johansen fra Stavanger. Hun viste seg å være et oppkomme av kreativitet og gode idéer, sammen med enorm erfaring med skinnsøm. Jeg ble bitt av basillen. I tillegg til å sy skinnfeller har jeg deretter fordypet meg i arbeidet med å finne gode mønstre og modeller til luer, votter, tøfler og annet. Gjennom å prøve ut andres modeller, og utvikle egne, har jeg etter hvert et ganske stort repertoar. Jeg legger vekt på at modellene skal være gjennomarbeidet; ha god passform, være anvendelig og praktisk i bruk, samt finnes i mange ulike størrelser. Dette kommer også kursdeltagerne til gode når jeg har kurs i småsøm av saueskinn. Jeg tilbyr også kurs i skinnfellsøm og produserer produkter for salg. I den forbindelse har vevutdanninga også kommet til nytte ved eksempelvis veving av fellåklær.

Nå er tiden kommet der dette er blitt heltidsbeskjeftigelse.

IMG_1920.jpg
DSC_2124.JPG.jpg
bottom of page